Kesäkurpitsaa ja munakoisoa jugurtissa

Reseptin nimi (niin, tämä on tosiaan tehty reseptin mukaan) on “Yogurtlu kabak kızartması” eli paistettu kesäkurpitsa jugurtin kanssa – siis turkkilaiseen tapaan. Tosin tässä kesäkurpitsan kanssa samaan käsittelyyn pääsivät munakoiso (patlıcan) ja herkkusieni.

Resepti on seuraava:
1,5 kg kesäkurpitsaa (tässä siis osa korvattu munakoisolla ja muutamalla herkkusienellä)
5 kuppia vehnäjauhoa (tässä tulkitsin kupin olevan 1 dl, mikä sekin oli hiukan liikaa)
5 kuppia vettä
lasillinen öljyä
500 g jugurttia (turkkilaista)
suolaa
pari valkosipulin kynttä

Resepti on 6:lle eli sen voinee monessa taloudessa puolittaa.

Ensimmäisessä kuvassa ovat vihannekset pitkittäin viipaloituina. Suolana käytin Sunspeltin pakkaamaa Himalayan kristallisuolaa (suhtaudun skeptisesti tavalliseen kaupan suolaan, joka sisältää paakkuuntumisenestoainetta E536 ja jodia.)

Kesäkurpitsan ja munakoison viipaleille sirotellaan suolaa ja ladotaan ne pinoihin, joissa saavat ‘itkeä’ puolisen tuntia. Sen jälkeen viipaleet voi kuivata vaikka talouspaperiin tai pyyhkeeseen ja ne ovat valmiita paistoon. Maku on paljon mielyttävämpi kuin jos ne paistaisi suoraan ilman tätä itkettämistä.

Vehnäjauhosta ja vedestä sekoitetaan vehnävelli, johon vihannekset dipataan ennen paistamista. Kannattaa olla jokin otin, jolla viipaleet saa pois vellistä ja pannulle – muuten tulee melkoinen sotku. Itse käytin salaattiotinta paremman puutteessa.

Reseptin mukainen lasillinen öljyä kuumennetaan pannulla – siis kaikki kerralla. Kannattaa käyttää esim Virgino rypsiöljyä, jolla on erittäin korkea ns savuamispiste niin ei tule niin pahaa käryä kämppään. Itse unohdin tämän ja korvasin vähenevää öljyä pöydältä käteen sattuneesta oliiviöljypullosta. Mitä suurempi osa oli oliiviöljyä, sitä pahempi oli käry.

Turkkilaiseen jugurttiin lisätään pari valkosipulin kynttä murskattuna. Suolan ja valkosipulin lisäksi muita mausteita ei tarvita.

Jugurtti kaadetaan lopuksi laakeaan kulhoon ladottujen paistettujen vihannesten päälle ja ruoka on tarjoiluvalmis.

Lisukkeeksi sopii riisi.

Tästä ruoasta sain vaimon spontaanit kehut, mikä on todella harvinaista. 12 v tytärkin, joka suhtautui ruokaan erittäin ennakkoluuloisesti, totesi lopulta sen olevan aika hyvää. Jugurtti hiukan jakoi mielipiteitä lapsilla, mutta ei sitä loppujen lopuksi niin paljon ole kuin kuvassa näyttää. Kun aikuiset ovat ottaneet päällimmäiset viipaleet lautaselleen, löytyy alempaa rapeaksi paistettuja jugurtittomia viipaleita.

Kasvisruokaa siis ja varsin hyvää sellaista.

3 thoughts on “Kesäkurpitsaa ja munakoisoa jugurtissa

  1. Tosi mielenkiintoisen näköistä. Tekisi mieli kokeilla mutta pelkään lasten reaktioita.Siis laitetaanko jugurtti kylmänä kuumien paistettujen vihannesten päälle, vai annetaanko vihannesten jäähtyä ja syödään helahoito kylmänä vai miten?

  2. kylmänä kuumien vihannesten päälle. kyllähän meilläkin lapset olivat hiukan ennakkoluuloisia, mutta kyllä se kaupaksi kävi kuitenkin. nuorin on 12 v.

  3. Kiitos selvennyksestä. Usein kylmä-kuuma-yhdistelmä toimiikin tosi hyvin. Täytyypä laittaa resepti muistiin.

Comments are closed.